divendres, 22 de juliol del 2016

Fundació Palau, el Picasso més desconegut

La guardiola, un regal molt especial de Picasso a Palau i Fabre 


La Fundació Palau de Caldes d’Estrac és un d’aquests museus que un cop visitat et preguntes com pot ser que mai l’haguessis visitat tenint-lo tan a prop de casa. Aquest sorprenent espai té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre, una d’aquelles persones especials que tenia la capacitat de ser poeta, dramaturg, contista i assagista, i alhora un dels especialistes més prestigiosos en l'obra de Picasso. 

Entrada a la Fudació Palau
Al Maresme, a poques passes d’unes platges magnífiques i fugint de les llargues cues del Museu Picasso de Barcelona, hi trobem la Fundació Palau, on podem topar-nos amb nombroses obres de Pablo Picasso. Tot i que Palau i Fabre provenia d’una família adinerada, va invertir bona part de la seva fortuna en adquirir obres d’aquest autor, arribant a viure molt austerament. Més tard, quan va conèixer-lo aquest li va regalar algunes obres dedicades que també podem veure aquí. 

Relació Picasso - Palau i Fabre

Va ser potser aquest tarannà especial el que va fer que, tot i la fama d’esquerp que tenia Pablo Picasso, li obrís les portes a una sincera complicitat. Palau i Fabre --ens va comentar la Sònia Parra de la Fundació- sempre deia orgullós que Picasso, en conèixer-lo li va dir “És estrany que no ens haguéssim conegut abans”.

Aquesta pintura de Picasso explica una
trista història d'amor
Una de les obres més especials que Picasso va regalar a Palau i Fabre fou una guardiola amb una trepidant història (que de fet ha esdevingut un emblema de la Fundació), explicada pel mateix Josep Palau en un dels audiovisuals de la mostra que us recomano que no us perdeu. 

Palau i Fabre de fet, fou una de les poques persones autoritzades per Pablo Picasso per ser analista oficial alhora de corroborar o desmentir l’autenticitat de les seves obres, i la seva petja en les seves amistats foren tan fortes que a la Fundació Palau podem trobar obres de Miró, amb qui va col·laborar en revistes clandestines per la defensa de la llengua catalana durant el franquisme, o d’artistes actuals de primera línea com Tàpies, Barceló o Perejaume, que de fet, és un dels patrons de la Fundació.

Per què a Caldes d'Estrac?

Palau i Fabre no vivia a Caldes d'Estrac ni hi havia estiuejat mai. Tampoc tenia descendència i li preocupava el fet de deixar aquest fons en algun lloc, després de passar per diversos ajuntaments va anar a parar a Caldes d'Estrac, atret per les poesia de Maragall i Verdaguer (admirats per Palau i Fabre) que sovint en parlava. Encuriosit per aquest lloc, després de fer-se un bany al mar, va parlar amb l'alcalde sobre la seva proposta de col·laboració i després de diverses gestions el seu fons es va quedar al poble, creant-se la Fundació Palau l'any 2003. Palau va morir el febrer del 2008 a Barcelona.

A més a més de la impressionant col·lecció de Palau i Fabre la Fudació Palau té una jardins espectaculars on als estius es pot gaudir a la fresca de diverses activitats culturals relacionades amb la música i la poesia.


Fundació Palau:

Carrer Riera, 54
08393 Caldes d’Estrac
Tel.: 93 791 35 93

Més informació i horaris a la web de la Fundació Palau


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada