dijous, 18 de juny del 2015

Temple de Posidó a Súnion

Sunion, Posidó
Temple de Posidó, cap de Súnion

A poc més d'una hora d'Atenes (70 km) trobem un dels temples grecs de més anomenada després del Partenó: el Temple de Posidó, situat al cap de Súnion, en un turonet a 60 metres sobre el nivell del mar, pràcticament envoltat per l'aigua. La situació del temple ofereix vistes de postal, sobretot si ens hi acostem a la posta de sol. 


Antigament des d'aquí s'avistaven els vaixells que anaven cap a Atenes. La mitologia grega conta que el Rei d'Atenes, Egeu, des d'aquí, va veure que el vaixell on anava el seu fill no duia hissades les veles blanques de victòria (per oblit) i pensant que havia fracassat en la seva missió, va saltar al mar i es va suïcidar, des de llavors el mar és conegut amb el seu nom. 

Des del cap de Súnion veient passar els vaixells cap a Atenes
Aquesta construcció en marbre blanc data aproximadament del 440 a.C. però es va erigir sobre les runes d'un antic temple de pedra calcària. Actualment es poden veure en peu 18 columnes dòriques de les 42 que conformaven el temple rectangular dedicat al déu del mars, Posidó, i que Pèricles va ordenar construir. 

Probablement a dins la cella el temple albergava una estàtua de bronze de Posidó amb el trident en mà. Si ens fixem en les columnes crida l'atenció la separació de les estries del fust, és així perquè es volia resistir l'erosió del vent i el mar.

En un pilar d'aquesta icona grega el poeta romàntic Lord Byron (gran defensor de la llibertat grega), entre molts d'altres, va deixar gravat el seu nom l'any 1810, una bretolada que avui veurien milers d'ulls de turistes i les seves càmares al moment, a veure si el trobeu...

Place me on Sunium’s marbled steep,
Where nothing save the waves and I
May hear our mutual murmurs sweep;
There, swan-like, let me sing and die
."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada