dimarts, 8 de novembre del 2011

Brussel•les, bressol del còmic

Entrada al CBBD, a l'últim tram l'esglaó amb la vinyeta de Tintín

Per als amants del còmic, i per a aquells que no en tenen prou amb els murals que es poden veure a les parets d’alguns edificis de Brussel•les, en un espectacular edifici d’art nouveau, obra de Víctor Horta, es troba el Museu del Còmic de Bèlgica o Centre Belge de la Bande Dessinée. Al sostre una gran claraboia il•lumina la part central de la sala, que antigament acollia uns grans magatzems de roba.

Gaston Lagaffe
Bona part de l’exposició està dedicada a Tintín, el famós reporter creat per Hergé l’any 1929. A l’entrada s’hi pot veure una reproducció del famós coet d’ ”Objectiu: la Lluna” però al pis superior també hi ha espai per a altres personatges mítics com és el cas de Lucky Luke, Spirou, o els Barrufets, obres de dibuixants belgues, entre d’altres com els mundialment coneguts Asterix i Obelix o Son Goku.

El museu explica com és el procés de creació d’un còmic i d’uns dibuixos animats, des del naixement de la idea fins a la impressió o el salt a la petita pantalla; passant pel primer esborrany d’un personatge fins que pren vida en la història. Al primer espai una exposició de tires de còmic, majoritàriament en francès, rendeix homenatge als centenars d’artistes belgues del còmic: Vandersteen, Rob-Vel, Morris, Peyo, Roba, Jijé...

A continuació entrem en una zona més interactiva on ens podem posar en el lloc d’alguns personatges, amb uns decorats de cartró pedra que recreen alguns dels espais que hem vist als còmics o a la televisió. On m’ho vaig passar millor va ser obrint les portes del bar a l'estil Lucky Luke, on tantes vegades havia vist que entrava el popular cowboy, vaig repetir uns quants cops...encara que sense els Dalton a la vista.

Vinyeta de l'escala principal
Però un d’aquests espais, el més real de tots, el trobem a l’entrada del museu: són les escales de pedra que pugen al primer pis (primera fotografia), en un dels esglaons es pot veure una vinyeta de còmic de Tintín, uns esglaons més i ja som dins del món del còmic!

I si no n’hem tingut prou, just a l’altra banda del carrer podem visitar el Museu Marc Sleen, un artista del còmic d’inspiració flamenca. En aquest edifici, que havia estat les oficines d’un diari, podem conèixer l’obra de Sleen i a més a més podrem seure una estona a l’espai dedicat a la lectura de còmics.

Procés de creació d'un còmic

Centre Belge de la Bande Dessinée
(CBBD)

Rue des Sables, 20
1000 Bruxelles


Obert tots els dies de 10h. a 18h.
Dilluns tancat


Entrada adults: 7,5 €



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada